Česká armáda triumfovala na Army dnu. Do Atria Flora dorazily tisíce návštěvníků (2024)

Autor: Jana Deckerová

Atrium Flora se v sobotu 18. května proměnilo v arénu plnou obrněné techniky, zkušených profesionálů a fascinujících ukázek bojových dovedností. Armáda České republiky uspořádala už 7. ročník akce ARMY DEN, který přilákal davy nadšenců, a potvrdil nebývalý zájem veřejnosti o dění v ozbrojených silách. Slavnostní zahájení se uskutečnilo za účasti ministryně obrany Jany Černochové, 1. zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučíka Miroslava Hlaváče a ředitele Agentury personalistiky AČR brigádního generála Vladimíra Studeného. Pozvání na akci přijali i vojenští zástupci Velvyslanectví USA v ČR a delegace příslušníků Ozbrojených sil Polské republiky.

„Dnešní akce je skvělou příležitostí pro všechny zájemce a příznivce české armády, kteří se chtějí seznámit s prací vojáků a na vlastní kůži zažít atmosféru armády,“ přivítala diváky ministryně obrany Jana Černochová v Atriu Flora a dodala, že je velmi ráda, že tato už tradiční akce přilákala spoustu zájemců, kteří si tu přijdou na své. Sama si pak prošla téměř všechna stanoviště a některé vojenské dovednosti si i sama vyzkoušela.

Její slova potvrdil i 1. zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Miroslav Hlaváč. „Musím zdůraznit, že i tento způsob prezentace české armády na veřejnosti považuji za velmi užitečný a pro naši armádu velmi cenný. Veřejnost na jednom místě může vidět nejen techniku, výstroj a výzbroj našich jednotek, ale seznámí se i s mnoha specifickými a unikátními vojenskými profesemi, které nejsou běžně k vidění. A právě osobní setkání s konkrétními vojáky daných profesí mohou rozhodnout o tom, zda daného zájemce zaujme a bude chtít spojit svou další pracovní kariéru s dráhou profesionálního vojáka. Proto já osobně tuto akci velmi vítám a podporuji,“ konstatoval generálporučík Hlaváč.

TITUS, Pandur, vojenský guláš i přelet vrtulníků

Venkovní expozice těžké techniky se stala doslova magnetem pro všechny malé i velké návštěvníky. Samohybná houfnice DANA, TITUS 6x6 a obrněný transportér Pandur si nenechali ujít ani ti nejnáročnější fanoušci. K dalším lákadlům patřil protiletadlový komplet RBS-70, ukázky pyrotechnických robotů Talon, Defender a Dragon Runner i bezosádkový pozemní průzkumný prostředek UGV SOM-6. A protože k vojákům patří i pravý vojenský guláš, nechyběl ani na této akci. Kuchaři si dali záležet a neustále se tvořící fronta malých i velkých návštěvníků svědčila o tom, že guláš chutnal všem.

Přesně ve 12 hodin nad obchodním centrem proletěla formace vrtulníků Mi-17 a W-3A Sokol. Tento přelet byl dalším vrcholem dne a vzbudil u návštěvníků velký ohlas.

Uvnitř obchodního centra probíhal celodenní program plný zajímavých ukázek. Návštěvníci viděli přehlídku vojenské výstroje, strhující ukázky bojových umění v podání specialistů na boj zblízka, práci služebních psů s vojenskými kynology a uchvátilo i adrenalinové vystoupení vojáků s ukázkou slaňování a následné záchrany raněného. Mezi hosty akce patřil i zápasník MMA a voják v jedné osobě Dominik Humburger, který se s návštěvníky podělil o své zkušeností v armádě, ale i ze světa bojových sportů. Velký zájem byl i o besedy s válečnými veterány a ovace sklidil nejen vojenský umělecký soubor ONDRÁŠ se svojí cimbálovkou, ale i další vojenští hudebníci z Hudby Hradní stráže a Vojenské hudby Olomouc, jejichž výkony diváci odměnili bouřlivým potleskem a vynutili si několik přídavků navíc.

Zájem o službu v armádě roste

Stěžejní součástí doprovodného prezentačního programu bylo kariérní centrum Agenturypersonalistiky AČR, kde byla zastoupena také Vojenská střední škola a Vyššíodborná škola Moravská Třebová, Univerzita obrany Brno a zástupci Krajského vojenského velitelství Praha. Rekrutéři se návštěvníkům věnovali nejen v kariérním centru, ale také mezi davy diváků. V porovnání s předchozími ročníky rekrutéři zaznamenali nebývalé množství dotazů na možnost uplatnění v ozbrojených silách ČR. Mnoho zájemců využilo možnost registrovat se do armády přímo na místě prostřednictvím virtuálního náborového střediska.

„Zájem o armádní kariéru neustále roste a my se snažíme nabídnout všem zájemcům co nejvíce informací o možnostech uplatnění,“ informuje ředitel Agentury personalistiky AČR brigádní generál Vladimíru Studený a dodává, že armáda chce být atraktivním a moderním zaměstnavatelem, přicházet s nabídkou stabilního zaměstnání s možností kariérního růstu. „Proto tuto akci velmi vítám, je to jedna z možností, jak zaujmout i ty návštěvníky, kteří o vojenské kariéře neuvažovali,“ dodává generál Studený.

Výměna zkušeností s vojáky Ozbrojených sil Polské republiky je cenná

Na akci zavítali i příslušníci z Centrálního rekrutačního centra OS Polskérepubliky. „S našimi polskými kolegy z Centrálního rekrutačního centra velmiúzce a dlouhodobě spolupracujeme, vzájemně sdílíme zkušenosti z oblasti náborupersonálu,“ říká generál Studený a dodává, že spolupráce je zaměřena rovněž naoblast marketingu a propagace náboru do ozbrojených sil obou zemí.

Česká armáda triumfovala na Army dnu. Do Atria Flora dorazily tisíce návštěvníků (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 5457

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.